Benedictus XVI om en påves avgång

Image

Sedan ett dygn tillbaka så handlar det mesta om Benedictus XVI förestående avgång. Och även om beskedet kommit som en chock, så får man vissa ledtrådar när man ser tillbaka på hans pontifikat. Vid två tillfällen har påven gjort sig besväret att besöka helige Celestinus V reliker, en påve som på 1200-talet avgick från sin post. Dessutom lämnade Benedictus XVI överraskande nog sitt pallium, som är ett tecken på hans auktoritet som biskopen av Rom, på Celestinus V grav. Läs mer här.

Jag tänker också att vi finner ledtrådar till avgången i påvens personlighet. Han är inte storslagen på samma sätt som Johannes Paulus den store var. Han anser sig vara en enkel arbetare i Herrens vingård, och när han inte längre kan utföra detta hårda arbete på ett tillfredsställande sätt, så väljer han att så diskret som det bara är möjligt dra sig tillbaka. Det är ett uttryck för hans stora ödmjukhet.

I intervjuboken Peter Seewalds intervjubok Världens Ljus  svarar den helige Fadern på frågor om en påves avgång:

De flesta av fallen (intervjuaren syftar här på övergreppsskandalerna) ligger årtionden tillbaka. Ändå lägger ni särskilt skulden på ert pontifikat. Har ni tänkt dra er tillbaka?

När faran är stor får man inte ta till flykten. Därför är detta inte rätta ögonblicket för att dra sig tillbaka. Just i ett sådant ögonblick måste man stå fast och härda ut i den svåra situationen. Det är min uppfattning. Dra sig tillbaka är något man kan göra i en tid av fred, eller när man helt enkelt inte förmår mera. Men man får inte ta till flykten i farans stund och säga att någon annan får ta över.

Man kan alltså tänka sig en situation då ni skulle anse det lämpligt för påven att träda tillbaka?

Ja. När en påve inser klart att han fysiskt, psykiskt och andligt är ur stånd att sköta de uppdrag som hör till hans ämbete, då har han rätt och under vissa omständigheter också en plikt att träda tillbaka.

Som av en händelse ingår Världens Ljus i vår bokrea i år. För en billig penning kan man nu komma denne påve lite närmare inpå livet. Hans ponitifikat må vara över om lite drygt två veckor, men hans visdom kommer att gödsla Kyrkan en lång tid framöver.

Annonser

1 kommentar

Filed under böcker, förlag, katolskt, Uncategorized

One response to “Benedictus XVI om en påves avgång

  1. Pingback: Kampen om mediabilden av Ratzinger/påve Benedikt XVI | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s